Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Key Lime Pie -Happaman makeaa



Tunnustaudun pieneksi amerikkafaniksi. Olen käynyt maassa muutaman kerran ja oleskellut lähinnä itärannikon tuntumassa. Amerikassa osataan herkkujen tekeminen, sitä ei käy kiistäminen. Sokeria ja rasvaa käytetään niin leivonnassa kuin myös ruoanlaitossa ja valitettavasti se näkyy kansan suurissa ylipainotilastoissa. Kaikessa pätee sama eli ei herkkuja mahan täydeltä ja kohtuus kaikessa eli saa sitä herkutella, kunhan se ei ole jokapäiväistä.

Key Lime Pie:ta maistoin ensimmäisen kerran Pittsburghissa ja ihastuin siihen oitis. Piirakan nimi tulee key -nimisistä limeistä, joita kasvaa Floridan alueella. Perinteisesti piiraan täyte tehdään key lime mehusta, kananmunan keltuaisista ja kondensoidusta maidosta. Limen happo saostaa keltuaiset, joten paistaminen ei ole välttämätöntä. Käytetyn kananmunan vuoksi piirasta usein kuitenkin paistetaan hetki.
Valmistustapoja on vähän erilaisia, joskaan mikään niistä ei ole vaikea. Jos et ole aiemmin kokeillut, nyt on hyvä hetki! Tässä tulee minun useasti testattu reseptini:

Key Lime Pie

Pohja:
200 g keksejä (kaurakeksejä, digestive tmv.)
reilu 1 rkl sokeria
noin 100g voita sulatettuna

Täyte:
4 kananmunan keltuaista
1 prk kondensoitua maitoa
3-4 limeä
2 limen kuori raastettuna

Koristelu:
2 dl vispikermaa

Murskaa keksit monitoimikoneella ja lisää joukkoon sokeri ja sulatettu voi. Sekoita ja kaada piirasvuokaan. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunissa 175 asteessa 10 min. Ota pois ja anna jäähtyä.

Täytettä varten erottele 4 keltuaista ja vatkaa niitä sähkövatkaimella niin, että niistä tulee vaaleaa vaahtoa. Vatkaa joukkoon kondensoitu maito ja lopuksi limen mehu ja kuoriraaste. Seoksen tulisi olla jokseenkin sakeaa. Kaada keksipohjan päälle ja paista vielä uunissa 10 min. Jäähdytä kunnolla.

Juuri ennen tarjolle panoa, vatkaa kerma vaahdoksi ja pursota se piiraan reunoille koristeeksi. Piiras on makean kirpeä, joten ainakin omasta mielestäni kerma sopii hyvin taittamaan kirpeyttä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti