Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ruokailutilan sisustusta ja akustiikka ongelmia


Ruokailutila ja olohuone ovat valmiita ja nyt ollaan parhaassa pisteessä eli sisustamisessa. Olimme vähällä tilata Calligariksen ruokapöydän ja tuolit suoraan Italiasta, mutta mieli muuttui viime metreillä ja päädyimme kuitenkin Askon ruokailuryhmään, joka tyylillisesti oli hyvin lähellä alkuperäistä suunnitelmaamme.
Calligaris Cream jatkettava pöytä

Calligaris Cream tuoli

Askon April ruokailuryhmä


Päänvaivaa tuottaa tällä hetkellä kattovalaisin, joka tulee ruokapöydän päälle. Meillähän on jo olemassa tuo Secto ja se sopii tilaan tosi hyvin, mutta valoarvo tuossa on kovin heikko. Jokin näyttävä valaisin olisi ihanaa saada, mutta täytyy varmaan tyytyä nykyiseen, koska hankintalistalla on jokunen muukin asia. Pitänee kuitenkin tutkailla, josko tuohon saisi vaihdettua edes hieman tehokkaamman lampun.



Toinen ongelma tilassa on akustiikka. Kivitalon kovissa pinnoissa kaikuu aika tavalla ja lapsiperheessä riittää ääntä. Huomaan itsekin, miten melu ja kaiku häiritsee arkea ja tällä hetkellä ei juuri tee edes mieli kutsua vieraita, koska tiedän, miten melu tilassa nousee, eikä keskustelusta tahdo tulla mitään. Kaiku saa ennemminkin aikaan sen, että jokainen nostaa ääntään, että puhe kuuluisi selvemmin ja näin ollaankin kohta tilanteessa, jossa kukaan ei viihdy hyvin.

En haluaisi tilaan verhoja ja ruokailuryhmän alla oleva matto ei yksin riitä juuri mihinkään, joten jotain järeämpää akustiikka-apua tarvitaan. Niinpä aloin tutustumaan erilaisiin akustiikkalevyihin. Mielessä oli vain perinteiset pyöreät sekä hieman aaltomaisen pinnan omaavat levyt, joita joskus olen mm. asuntomessuilla nähnyt. Ilokseni löysin kuitenkin monia muitakin kauniita levyjä tai paremminkin tauluja, sillä muutamat taiteilijat ovat taidokkaasti hyödyntäneet levyjä ja pinnat ovat saaneet upeita muotoja ja kuvia.

Innofusor: Hiljaiset puut
Itse tykästyin aluksi tähän Innofusorin Hiljaiset puut -teokseen. Teosta saa eri kokoisina ja värisinä. Toinen mielenkiintoinen löytö oli Anna E. Vaaralan teossarja Solina. Tämä miellytti myös miestä, joten tämä jäi harkintaan. Vaikeinta on vain päättää, minkä värinen ja hankkiako kaksiosainen isompi vai kolmeosainen pienempi teos. Nämä molemmat koot menisivät kyllä sopivasti ruokatilan seinälle.


Anna E. Vaarala: Solina


Akustiikkaongelma ei ole siis vain ruokailutilassa vaan myös olohuoneessa, eteisessä ja portaikossa, jotka ovat kaikki yhteydessä toisiinsa. Niinpä yksi teos ei riitä ongelmaa korjaamaan. Haastetta riittää myös siinä, etten tiedä, minkä verran akustiikkalevyjä tilaan tarvitaan, että ongelma korjaantuisi. Akustointi ei ole mitään kovin halpaa hommaa, varsinkaan jos valitsee näyttävämpiä teoksia. Peruslevyt kuten esim. Konton levyt ovat mukavan hintaisia ja niiden akustointiominaisuuksiakin on paljon kehuttu. Näitä voisi myös lisätä tilaan tarpeen mukaan. Omassa tilassamme tosin on se ongelma, että sopivia pintoja on huonosti tarjolla ja kattoonkaan ei tekisi mieli paneeleja kiinnittää.

Jatkoin selvitystyötäni...

Keltainen keinutuoli/ Virpi Mäkinen maalaa tilauksesta akustiikkalevyille. Tosi kiva idea ja voisi tilata juuri sellaisen työn, joka omaan kotiin sopisi. Tähän tosin on varattava aikaa eli akuuttiin tarpeeseen ei tämä ratkaisu toimi.

Sitten löysin Taideakustointi Sani Miekkalan ja ihastuin uudelleen. Sani käyttää töissään Konton akustiikkalevyjä ja on työstänyt niistä kauniita tauluja. Ihastuimme miehen kanssa molemmat erityisesti Luotoon ja myös Akito miellytti silmää. Kokonsa puolesta Akito oli hyvä vaihtoehto ja plussaa siitä, että sitä löytyi myös varastosta, joten teimme nopean päätöksen ja tilasimme taulun.


Sani Miekkala: Luoto

Sani Miekkala: Akito

Konton akustiikkalevyt on valmistettu luonnollisesta ja turvallisesta suomalaisen suon pintaturpeesta ja sillä luvataan olevan hyvät akustointiominaisuudet. Konton leyvjä myydään useissa eri paikoissa, joten itsekin voi halutessaan nikkaroida omaa taidetta jos valmiit teokset eivät miellytä. Lisäksi ainakin Hifistudio markkinoi pakettia, jossa itse voi valita kolmesta eri väristä 8 paneelia sisältävän setin eli peruslevyistäkin voi saada kivan kokonaisuuden.

Vähän aika sitten saapunutta Miekkalan akustiikkataulua ei tosin sijoitettu ruokailutilaan vaan eteistilan seinään sohvaa vastapäätä. Hieman mietityttää näiden taulujen sijoituspaikat eli missä näistä akustointiominaisuuksista saisi parhaan hyödyn. No, ehkä tässä tilanteessa missä vain on parempi kuin ei ollenkaan.

Akito on kyllä kaunis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti