Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

torstai 31. maaliskuuta 2016

Kokemuksia lämpölaatikosta


Kyselitte lämpölaatikosta ja tässä juttua siitä... Mainittakoon, että meillä on siis Siemensin kodinkoneet, joten nämä kokemukset ovat tältä pohjalta.

Siemens lämpölaatikko iQ700 BI630CNS1

Halusin jotain kivaa ekstraa keittiöön keittiöremontin yhteydessä ja lämpölaatikon hankinta tuntui käytönnöllisimmältä. Valikoima ei laatikoissa ole kovin suuri; käytännössä joka merkiltä löytyy oikeastaa vain 1-2 laatikkoa. Laatikot sovitetaan yleensä uusimman uunin ulkonäköön sopivaksi, koska laatikko sijoitetaan pääsääntöisesti uunin alapuolelle. Laatikon leveys on siis sama kuin uunin. Uuni on myös asennettu suoraan lämpölaatikon päälle (asennusohjeen mukaan). Ehdin hankkimaan meidän uunin jo aiemmin, enkä tajunnut, että mallit olivat muuttuneet, joten uuni ei ole samaa sarjaa laatikon kanssa, mutta onneksi ne kuitenkin sopivat yhteen aika hyvin. (Harmittaa silti, joten melkein jopa toivon, että uuni hajoaisi, että saisin uuden -Kyllä: todella turhamaista!) Mutta takaisin laatikon pariin...

Lämpölaatikko soveltuu muutamaankin tehtävään, vaikka ensisijainen ajatus onkin astioiden esilämmitys. Tämä oli itsellänikin mielessä, koska aivan liian monta kertaa hyvää ruokaa tehdessä on tullut laitettua annos kylmälle lautaselle ja kyllä siinä jäähtyy ruokalaji jos toinenkin, joten lautasia on lämmitetty milloin uunissa ja milloin levyn jälkilämmössä (tosin tämäkään ei ole toiminut enää pitkään aikaan, kun jo edellisessä keittiössä kokattiin induktiolevyllä). Lämpölaatikko lämpenee nopeasti ja lämpötilan voi valita 30-80 asteen välillä. Tosin lämpötilaa ei säätimestä näe vaan säätimessä on vain numerot 1-4. Lämmitys tapahtuu alhaalta päin lasilämpölevyjen kautta ja laatikko aukeaa push/pull ponnahdusmekanismin avulla. Elättelin toiveita, etteivät meidän lapset kiinnittäisi kovin huomiota laatikkoon, koska se on periaatteessa aika huomaamaton, mutta kerran vahingossa nuorempi nojasi laatikkoon ja sai sen auki, joten sen jälkeen laatikko on tietysti jonkin verran herättänyt kiinnostusta.

Toinen missä laatikko on oikein toimiva on ruoan lämpimänäpito. Hauskin tilanne tästä taisi olla aika pian keittiön valmistumisen jälkeen, kun mies kävi yhtenä iltana hakemassa hieman "roskaruokaa" iltapalaksi sillä aikaa, kun nukutin lapsia. Kun palasin keittiöön, lämpölaatikosta löytyi lämmin hampurilainen. Ei voinut kuin nauraa, että juuri tämän takiahan me laatikko hankittiin! Mutta sinänsä ihan näppärä toiminto tämäkin. Laatikkoon voi laittaa vaikka suolaisen piirakan odottamaan tarjoilua kahvipöytään tai tehdä annoksen lautaselle odottamaan mattimyöhäistä ruokailijaa.

Kolmas hyvä tapa on hyödyntää laatikkoa matalaa lämpötilaa vaativassa ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa. Itse olen ihastunut kohottamaan leivonnaisia laatikossa. Se on lämmin ja vedoton paikka, joten pullat, sämpylät, pitsapohjat ym. kohoavat todella hyvin. Laatikko ei ole kovin korkea, joten mitään suurta sinne ei luonnollisestikaan mahdu eli pullataikinaa ei laatikkoon kannata sulloa. Uunipelli (saman merkin uuni) mahtuu juuri sopivasti ja tietenkin normaalit piirakkavuoat jne. 


Tänään leivottiin taas foccacciaa ja taikina kohosi hienosti laatikossa

Jos jotain negatiivista tai kritiikkiä pitäisi antaa niin tietenkin tuo laatikon korkeus ei ole kovin suuri: sisäkorkeus vain n.9,5cm. Eikä sisätilat muutenkaan ole mitenkään kovin suuret, joten suurimmat lautaset eivät mahdu kuin päällekäin, joitain pienempiä voi kyllä latoa vierekkäin. 

Ja sitten kysymys, jota moni miettii: kannattaako? Lämpölaatikko ei ole ihan halpa, joten sen hankintaa kannattaa tietysti miettiä. Ilmankin kyllä ehdottomasti pärjää, mutta itse olen pitänyt siitä pienestä lisästä, jota laatikko on keittiöömme tuonut ja olen ollut tyytyväinen. Se, että jostain laitteesta tulee luonnollinen arkipäivän apuri, vie ainakin itselläni aikaa. Alussa en aina edes muistanut, että meillä laatikko on ja tajusin laittaa sinne lautaset aina vasta viime metrillä, mutta pikku hiljaa laatikko on saanut enemmän ja enemmän käyttötunteja.

Ja kyllä -hankkisin laatikon edelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti