Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

tiistai 8. syyskuuta 2015

Cookiehaasteen seuranta

Minullahan on meneillään tuo leivontaprojekti eli syksyn mittaan (ja menee varmasti keväälle saakka) leivotaan cookieseja niin paljon kuin ehditään (tosin meillä on alkamassa keittiöremontti, joten sen aikana leivontahommat ovat jäissä). Ajattelin, että teen tähän listan kirjassa olevista cookieohjeista ja kommentoin ohjeita aina sitä mukaa, kun tulee testattua, joten tästä pystyy seuraamaan tilanteen kehittymistä. Kirjoitin listan aluksi siinä järjestyksessä kuin ohjeet ovat kirjassa, mutta nostan cookien aina ylemmäs, kun olen sen testannut, joten lopulta lista on leipomisjärjestyksessä. Pyrin laittamaan tähän myös kuvia tuotoksista. Minkähän ohjeen testaisin seuraavaksi?!

Rusina-pistaasipähkinäcookiet
1. Mansikka-valkosuklaacookiet
Näitä testasin ensimmäisenä ja oli kyllä niin ihana ohje, että näitä tulikin tehtyä sitten useampi erä! Mansikka maistuu yllättävänkin hyvin.

2. Rusina-pistaasipähkinäcookiet
En ole ollut mikään suuri rusinoiden ystävä leivonnaisissa, mutta pakko myöntää, että nyt oli rusinatkin hyviä. Taisin rouhia pistaasit hieman liian hienoksi, joten ensi kerralla jätän vähän suuremmiksi. Nämä cookiet tuntuvat paranevan vain pienessä säilytyksessä eli rusinat pitävät huolen, että pohmoisuus ja sitkoisuus säilyvät.

3. Porkkanacookiet
Taas oli ennakkoluulot valloillaan. Cookiet, joihin tulee porkkanaa, rusinoita ja auringonkukansiemeniä?! Lisäksi taikina on hieman suurempi kuin monissa muissa. Mutta eivät nämä huonoja olleet. Jos pitää Hannatädinkekseistä niin tässä on hyvä ehdokas samaan sarjaan eli mielestäni maku oli samoilla linjoilla. Tosin auringonkukansiemenet tekivät mukavaa tekstuuria. Porkkanan raastoin hienoksi, joten vaihtelua varmasti saa jos raastaa karkeammalla terällä. Lisäksi mietin, mitä makuun tekisi jos vaihtaisi ruokosokerin esimerkiksi muscovadosokeriin.

Porkkanacookiet

4. Karpalo-rusina-pähkinäcookiet
Tässä ohjeessa pidin kovasti siitä, että jauhoina käytettiin spelttiä. Karpaloiden, rusinoiden ja pähkinöiden suhteen voi itse päättää ja itse käytin pussin pohjat, joten suhde oli 1dl karpaloita, 0,5dl rusinoita ja 0,5dl mantelirouhetta. Kananmunien osalta kaapista löytyi vain isoja luomumunia ja luulen, että pienempikin olisi riittänyt. Ja ettei menisi liian helpoksi niin tuli sovellettua sen verran että sokeriksi laitoin 0,5dl ruokosokeria ja 0,5dl muscovadoa. Lopputuloksena cookiet tuntuivat aika haurailta, mutta maku oli ihan ok. Ei nyt mikään suuri "wau" kokemus, mutta ihan kelvollisia.

5. Klassiset suklaa-pähkinäcookiet
Nämä olivat nimensä mukaan klassisia. Pähkinöiksi valitsin pistaasipähkinöiden jämät sekä manteleita (ohjeessa käytetään hasselpähkinöitä). Nämä cookiet ei kauan purkissa säilyneet sen verran hyvin maistuivat.

Klassiset suklaa-pähkinäcookiet
6. Mango-saksanpähkinäcookiet
Keittiöremontti on alkamassa, mutta piti vielä leipoa purkki täyteen ja näihin vielä löytyi kaapista aineet. Nyt on tunnustettava, että mango ei kyllä kovin paljon maistunut, joten se toi pienen pettymyksen. Näihin tuli kaakaojauhetta, joten paistossa oli hieman haastetta, kun väri ei paljastanut kypsyyttä niin hyvin. Niinpä minulle kävi tuo alkeellinen virhe ja paistoin liian pitkään. Ensimmäinen pelti oli suht hyvä, mutta muut menivät liian kuiviksi ja kyllä harmitti. Ensimmäisenkin pellin olisi voinut ottaa hieman aiemmin, että näihin olisi jäänyt parempi sitko. Ehkä tuo, että paistoin liikaa vaikutti myös makuun, että nämä tuntuivat jäävän jotenkin vaisun makuisiksi. Ja ehkä jättäisin pois tuon kaakaojauheenkin; jospa mango maistuisi paremmin sen jälkeen.

7. Suklaa-suolahiutalecookiet
Pitkästä aikaa tartuin taas cookie -kirjaan ja testasin nämä suklaa-suolahiutalecookiet. Erityistä tässä oli se, että ohjeessa ei käytetty lainkaan kananmunaa. Sokeria olikin sitten enemmän ja lopputuloksena oli tosi rapea tai paremminkin kova ja makea cookie. Jaoin sokerit siten, että ruokosokeria oli 2dl ja tavallista sokeria 1dl. Ruokosokerista 1dl oli karkeampaa ja 1dl hienompaa ja mietin kyllä, että jälleen olisi voinut osan tuosta korvata mucovadolla. Suolaa olisi voinut olla ehkä hitunen enemmän (saatoin mitata aika niukasti), mutta mukavasti aina välillä suuhun sattuu jokunen suolahiutalekin. Jauhoja oli mielestäni aika reilusti ja taikinasta tuli kuivaa ja raemaista. Hmm... Jauhoissa tietysti on eroja, mutta onhan toki mahdollista, että ohjeeseen on päässyt paino- tai jopa käännösvirhe. Pidän itse enemmän pehmeistä ja sitkeistä cookiesta, joten tämäkin resepti taisi jäädä kertakokeiluksi. Toisaalta, jos olet ihminen, joka tykkää dipata keksinsä kahviin/teehen/kaakaoon niin tässä on loistava cookie siihen puuhaan!

8. Timjami-hunajacookiet
Näiden kokeilua ehditte jo ehdottaa minulle syksyllä, mutta vasta nyt pääsivät kokeiluun ja voi että! Ihan huippuhyviä! Timjami antaa näihin tosi kivan maun: ei ollenkaan liian hallitseva vaan juuri sopiva. Tällä kertaa raakasokerin korvasin 1dl muscovadolla ja 0,5dl ruokosokerilla ja vähensin ehkä n.0,5dl jauhojen määrää ja rakenteesta tulikin tosi hyvä! Juuri sellainen pehmeän sitkeä, josta eniten pidän! Jäin miettimään, olisiko sama pitänyt tehdä suklaa-suolahiutale cookien kanssa, koska taikinan rakenne oli hyvin kuivakka. Tämäkin cookie on muuten munaton, joten kananmunattomillekin kirjasta löytyy muutamia hyviä ohjeita. Nämä jäävät kyllä leivontalistalle. Tarvittavat aineetkin ovat sellaiset, että löytyvät lähes aina kaapista!
Timjami-hunaja cookiet

9. Sitruuna-mantelicookiet
Nyt on vauhti päällä: kolme päivää ja kolmet eri cookiet... Vielä, kun joku tulisi syömään, ettei tarvisi itse syödä kaikkea... No, mikäs hätä tässä, kun cookiet kuitenkin säilyvät hyvin. Ja vanhastaan tiedän kyllä, etteivät nämä kaapissa pilaantua ehdi. Tein tänään simaa ja hyödynsin tehokkaasti sitruunamehun simaan ja kuoren näihin cookiesiin. Suklaa-suolahiutalecookien jälkeen aloin miettiä tuota jauhomäärä, kuten jo aiemmin mainitsinkin, joten vähensin taas jauhoja n. 0,5dl ja tuli mielestäni oikein onnistuneita eli jauhojen kanssa on hyvä olla näissä ohjeissa tarkkana. Pilkoin joukkoon kuorittuja manteleita, joten suosittelen samaa (toki kiireessä voi turvautua valmiiseen rouheeseenkin). Itse pilkottuna palat myös ovat "rouheampia" ja tuovat hyvää tekstuuria. Oikein maukkaita olivat ja sitruunakin maistui näissä. Olin vähällä lisätä joukkoon valkosuklaata, mutta sain pidettyä itseni kurissa, mutta ensi kerralla niitäkin saattaa joukkoon "lipsahtaa" -uskoisin, että sopii joukkoon oikein hyvin! (Päivitys huhtikuu 2016)

10. Maapähkinäcookiet
Taas saatiin yhdet cookiet testiin. Kaapista löytyi maapähkinöitä (tai tarkemmin ottaen suolapähkinöitä, joten käytin tähän niitä) ja maapähkinävoita. Nämä ei mielestäni ole mitenkään kovin makeita, koska pähkinästä ei tule itsessään lisämakeutta. Käytin sokerina 2/3 muscovadoa ja 1/3 ruokokidesokeria. Tiedä sitten johtuuko suuren makeuden puutteesta: nämä ovat kestäneet meillä jo reilusti pari-kolme viikkoa. Eivät ehkä yltäneet kärkijoukkoon siis, mutta ei huono kuitenkaan. (Päivitys: joulukuu 2016)

11. Kookos-kirsikkacookiet
Nyt on kyllä jokin vialla... Uusi resepti oli testauksessa ja edelleen petyin näidenkin koostumukseen. Uskoakseni ongelma oli jälleen liika jauhomäärä. Käytin ohjeeseen vain muscovadoa, mutta jäin miettimään pitäisikö siirtyä ihan suosiolla fariinisokeriin; toisikohan se jotain eroa.. hmmm... Eli toivoisin, että cookiet leviäisivät paistossa jonkin verran ja niistä tulisi pehmeän sitkeitä. Nämä muistuttivat taas kerran ihan perisuomalaisia "keksikakkusia". Käytin ohjeeseen monien vihaamia säilykekirsikoita, mutta jostain kieroutuneesta syystä itse pidän niiden mausta, joten pidin kyllä näidenkin cookien mausta. (Päivitys: helmikuu 2017)
Vasemmalla kuva kirjasta ja oikealla oma tulos

Ja tässä ohje


12. Banaani-suklaacookiet
Nämä ei oikein olleet omaan makuuni. Banaani kyllä maistui kuten myös suklaa, mutta jotenkin maku jäi hieman "tunkkaiseksi". Lapsiltakin jäi nämä syömättä, joten meidän perheessä nämä ei mene jatkoon...

13. Mustikkacookiet
Pakastimessa on vielä marjoja jäljellä ja niinpä sieltä löytyi sopivasti mustikoita näihin ihaniin mustikkacookiehin. Näitä oli kiva leipoa ja lapsetkin sai ottaa mukaan, kun mustikat painellaan cookien päälle lopuksi ennen uuniin laittamista. Mietin hieman, miten mustikat leviävät ja valuvat, mutta huoli oli turhaa: cookiesta tuli oikein kauniita ja herkullisia!

14. Toblerone-cookiet
Hurraa! Nyt löytyi tosi ihana ohje! Näitä tulikin tehtyä heti pari kertaa peräkkäin. Ongelma vaan on, että kun ostaa Tobleronea kaappiin leivontaa varten, se taatusti häviää sieltä ennen kuin ehtii leivontaan saakka, joten pakko piilottaa aina tehokkaasti! Nyt voin myös todeta, että kannattaa ehdottomasti käyttää fariinisokeria tuon raakasokerin tilalla ja varoa paistamasta liikaa. Näitä voi suositella! (Päivitys: huhtikuu 2017)

15. Cashewpähkinä-hunajacookiet
16. Herkkucookiet
17. Pikacookiet kahdella tavalla
18. Suklaa-inkivääricookiet
19. Cookiemausteinen pannacotta
20. Suklaarakeiset juhlacookiet
21. Suklaa-kahvicookiet
22. Suklaa-chilicookiet
23. Manteli-laventelicookiet
24. Viikuna-auringonkukansiemencookiet
25. Tee-vaniljacookiet
26. Täytetyt cookiet
27. Valkosuklaa-kehäkukkacookiet
28. Appelsiininkukkavesicookiet
29. Kvinoa-saksanpähkinäcookiet
30. Suklaa-appelsiinicookiet



2 kommenttia:

  1. Miten olisi manteli-laventelicookiet tai timjami-hunajacookiet? Kuulostavat aromikkailta ja italialaisilta :)

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti kokeiltavia molemmat! Pitää vain vähän miettiä, mistä saada laventelia leivontaan näin talvella. Kehäkukkiakaan ei taida ihan normaaleissa marketeissa olla tarjolla. Joten voi olla, että timjami-hunajacookiet tulee pian testaukseen!

    VastaaPoista