Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

torstai 18. heinäkuuta 2013

Mustikkakukko



Mustikka-aika alkaa olla käsillä. Metsään tekisi mieli, mutta voi olla, että meidän mustikat löytyvät paikalliselta torilta, kuten aika monena vuonna aiemminkin. Kaikki kunnia niille, jotka tuonne metsään pääsevät ja keräävät vielä meille muillekin näitä ihania herkkuja. Lapsena kävin paljon marjassa äitini kanssa, mutta aikuisiällä tuo metsään lähteminen tuntuu koko ajan vaikeammalta. Osasyynä on ehkä se, etten oikein osaa nykyisellä asuinalueellamme lähteä metsään, koska en tiedä minne mennä. Pelkona on, että löydän itseni kohta jonkun takapihalta ja niiltä "tietyiltä mustikkamailta," joista lehdessä kirjoitetaan, kun röyhkeät poimijat tulevat jo ikkunan alle. Kyllähän Suomessa metsiä riittää ja marjoja ja ehkä minäkin taas jonain päivänä löydän itseni kuusien katveesta marjaämpäri kourassa.

Yhteishyvän heinäkuun ruokaliitteestä löytyi mustikkakukon ohje, joka pääsi tällä kertaa kokeiluun. Mustikat kaivoin pakastimesta, kun sieltä niitä vielä löytyi. Mikähän siinä on, että joka vuosi noita pakastemarjoja vaalii pakkasessa kuin kultakimpaleita, eikä niitä uskalla käyttää, ettei vaan pääse loppumaan ja sitten kun uudet marjat tulevat myyntiin on kamala kiire syödä vanhat pois?!

Mustikkakukko

Taikina:
200 g voita
1,5 dl sokeria
4,5 dl ruisjauhoja (täysjyvä)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
400 g mustikoita
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja

Tarjoiluun:
vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta

Valmista taikina: sulata voi kattilassa ja anna rasvan hieman jäähtyä. Lisää siihen sokeri ja ruisjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja painele toinen vuoan pohjalle (itse käytin pitkää lasivuokaa). Sekoita täytettä varten mustikat, sokeri ja perunajauho ja levitä seos pohjataikinan päälle. Leivittele loppu taikina tasaisesti marjojen päälle niin, että marjat peittyvät mahdollisimman hyvin. Itse litistelin taikinaa sormissa ja levitin sitten mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa noin 40-45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti