Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Blinit

Tammi-helmikuussa meillä syödään aina blinejä 1-3 kertaa. Useamminkin niitä toki voisi syödä, sillä ovat helpompia valmistaa kuin mitä aluksi voisi ajatella. Usein olemme myös kutsuneet jonkun kaveriperheen mukaan syömään. Nautin suuresti, kun saan kattaa pöydän kauniisti ja iltaa on aina mukava istua hyvässä seurassa nauttien hyvästä ruoasta.

Bliniohjeita on monia. Toiset vannovat pelkän tattarijauhon nimeen, toisista taas sekoitus vehnä-ja tattarijauhoja on paras. Itse olen käyttänyt oikeastaan vain Viljatuotteen tattarijauhoja ja tehnyt taikinan paketin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Tosin joka vuosi palaan saman kysymyksen äärelle: montako bliniä ohjeesta tulee omalla pannullani ja riittävätkö ne ruokailevalle porukalle. Nyt siis vihdoin kirjattakoon ylös tämän vuoden havainnot....

Blinit

3 dl bulgarianjukurttia tai kermaviiliä (itse käytän aina jukurttia)
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa (käytän täysmaitoa)
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jukurtti kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota parisen tuntia huoneenlämmössä tai pidempäänkin viileämmässä (jääkaapissa). Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa (itse suosittelen käyttämään kirkastettua voita) miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. Tarjoa kuumana lisukkeiden kera.

(Ohje: Viljatuotteen tattarijauhopaketista)

Sunnuntaina oltiin ahkeria: leivottiin pullaa ja tehtiin vielä blinejäkin


Itselläni on sellainen valurautainen blinipannu, joilla tulee yksi isompi blini. Olen jotenkin tykästynyt tähän isompaan kokoon ja valurautaisella pannulla tulee tosi hyviä! Ja nyt se tärkeä tieto: neljä aikuista ja pari pientä lasta, kun on ruokailemassa, kannattaa tehdä tupla-annos. Blinit ovat ruokaisia, ja tuplaohjeesta kaikki saavat noin kolme bliniä (lapsille vähemmän, aikuisille enemmän).

Lisukkeina toimii tietysti smetana, hienonnettu punasipuli, hienonnettu suolakurkku ja mäti (itse en ole mädin ystävä, joten tätä ei meidän pöydässä ole). Lisäksi sienisalaatti on oiva lisuke ja lähes aina teen myös poron kylmäsavusiivuista ja creme fraishesta mausteineen levitettä blineille. Jos haluaa kokeilla makeita blinejä niin smetanan kaveriksi vielä vähän hunajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti