Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Lokakuun väriloistoa ja Halloweenin odottelua




Syksyn väriloisto alkaa olla jo takana päin ja monilla paikkakunnilla on saatu jo esimakua talvesta. Vielä ei kuitenkaan ole talven aika. Lokakuun iltojen pimeydessä on jotain jännittävää ja tunnelmallista ja kuukausi päättyy Halloweeniin, joka hiljalleen on rantautunut meillekin. Tunnustaudun suureksi Halloween faniksi. Juhla oli minulle tuttu elokuvista ja televisiosta jo aiemmin, mutta varsinaisen innostuksen antoi vuoteni Amerikassa, jossa sain aidon tuntuman tähän lasten ja aikuistenkin jännittävään juhlaan. Olen aina harmitellut sitä, ettei meillä suomalaisilla ole riittävästi juhlittavaa ja hyvä esimerkki tästä on pitkä syksy. Onko siis ihme, että kaupat alkavat valmistella joulua jo lokakuussa. Jos verrataan vaikka Amerikkaan, syksyyn mahtuu suurimpina juhlina lokakuussa Halloween ja marraskuussa Thanksgiving ja vasta sen jälkeen on joulun juhlinnan vuoro. Monet pitävät näitä juhlia Amerikkalaisen kaupallisuuden perikuvina, mutta juhliin mahtuu kyllä muutakin sisältöä. Ja olisihan tällaisissa juhlapyhissä muutama hyvä syy koristella kotia, leipoa ja kutsua vaikka ystäviä istumaan iltaa tai jopa viettämään hurrrjia juhlia.


 Jos jaksaa perehtyä Halloweenin historiaan voi nopeasti todeta, että juhlan juuret ovat todellisuudessa Euroopassa, kelttiläisyydessä. Loppusyksystä satokausi päättyi ja oli aika juhlia. Juhlaa kutsuttiin nimellä samhain. Keltit uskoivat, että tuona yönä tämän maailman ja yliluonnollisen maailman rajat katosivat ja kuolleet saattoivat vaeltaa maanpäällä. Suomessa vastaavaa juhlaa kutsuttiin nimellä kekri. Kristinuskon levitessä, pakanallisia tapoja haluttiin vähentää ja tähän juhlaan saatiin uskonnolle myönteisempi sävy, kun juhlaa alettiin viettää marttyyreille omistettuna juhlana. Sana Halloween tulee sanoista All Hallows Eve eli kaikkien pyhien ilta.


Juhlaan liittyy olennaisesti kurpitsa, joten ei muuta kuin maukkaan kurpitsapiirakan tekoon! Takavuosina minulle tuotti suurta päänvaivaa se, ettei mistään saanut kunnollista kurpitsasosetta. Onneksi nykyään kauppojen ja torien tarjonnasta löytyy lokakuussa kunnon kurpitsaa, josta on itse helppo valmistaa sosetta ja siitä sitten piirasta. Kurpitsan siemenet kannattaa paahtaa uunissa ja käyttää naposteluun ja piirakan kyytipojaksi tarjotaan tietysti kunnon paksua kermaa. Itse tosin jalostin kermaa lisäämällä siihen vähän turkkilaista jukurttia ja sokeria... Hyvä ohje amerikkalaiseen kurpitsapiirakkaan löytyy vaikkapa täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti